Czyli dzielę się tym co udało mi się zdobyć i to w piątek 13 ! :D
Wiem,że Balea jest trudno dostępna, mnie też sporo czasu zajęło zanim zrobiłam grubsze zakupy i odkryłam , że dzięki koleżance będę miała lepszy dostęp do kosmetyków z DM.
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moimi Baleowymi hitami. Są to kosmetyki , które już miałam,używałam i u mnie się sprawdziły.
A z myślą o Was zakupiłam je ponownie.
Oto kosmetyki,którymi się podziele
wszystkie są oczywiście nowe i nie używane a ich sponsorem jestem ja
Nika_87
-Balea kremowy żel pod prysznic limetka i aloes
-Balea kremowy żel pod prysznic grapefruit
-Balea kremowy żel pod prysznic jagodowy
-Balea kokosowy szampon do włosów farbowanych
-Balea żel pod prysznic Hawaii Pineapple
Zestaw trafi do jednej z Was którą wylosuje maszyna losująca.
Warunki udziału są banalne
Obowiązkowo
Należy być obserwatorem bloga 1los
Dodatkowo:
-gadułki jeśli zechcą powalczyć o zestaw dostają dodatkowe 2 losy
-można dodać mnie do blogrolla +1los
-można dodać banerek na swojego bloga +2losy
-można polubić mój profil na fb +1los
Aaaa i jeszcze możecie zostawić mi przepis na jakąś fajną , łatwą ciepłą przystawkę/przekąskę dla gości :) + 2losy
Razem można zdobyć 9 losów :)
Przykład:
Obserwuję jako:
Gadułka : tak/nie
blogroll:
banerek:
Lubię jak fb tak/nie jako:
Przepisik:
Pozdrawiam :* i powodzenia :)
Obserwuję jako BeatriceM :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Projekt M
Gadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb nie ;<
Przepisik: Gdybym umiała coś gotowac to z przyjemnością bym podała, ale niestety nie umiem ;<
Obserwuję jako: Agnieszka Wer..aka
OdpowiedzUsuńGadułka : Owszem, ale w spisie mnie nie ma, bom z reguły gadułą :D
blogroll: tak: coraz-mniej.blogspot.com
banerek: nie
Lubię jak fb tak: Agnieszka Wer...aka
Przepisik: Paszteciki w cieście francuskim. Możesz kupić takie gotowe ciasto, często są w biedronce, zrobić farsz z mielonego mięsa, lub szpinaku, zwinąć w ciasto. pokroić na minejsze kawałeczki i do piekarnika :)
Obserwuję jako: czerwonafilizanka
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
banerek: http://czerwonafilizanka.blogspot.com/
Lubię jak fb Dominika M
Przepisik: grzyby w panierce (mogą być też inne warzywa). Grzyby myjesz potem jajko bułka tarta i na patelnie. Jak nie masz leśnych mogą być pieczarki czy boczniaki. Danie na szybko i bardzo dobre!
Obserwuję jako: Rudaaa12
OdpowiedzUsuńGadułka : TAAAAAAAAAAAK! :D
blogroll: tak :D
banerek: nie :D
Lubię jak fb tak/nie jako: znasz dane me :D Kornelia W zwiem się :D
Przepisik: nie chce mi się tego przepisywać, więc zostawiam link do konkretnego przepisu:
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-przystawki-przekaski/na-cieplo/108-parowki-w-ciescie-nalesnikowym
ja osobiście polecam z jakimś sosem to jeść :D
Podoba m się wpis i powodzenia wygranej.
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Ampicylina
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb nie
Przepisik: Muffinki pizzowe:-) Ciasto jak na pizzę, do tego ulubione dodatki - ser, salami, oliwki, pieczarki i co kto lubi pokrojone na kawałeczki, dodane do ciasta, wymieszane, przełożyć do foremek na muffinki, piec 20 min i gotowe:-)
Obserwuję jako: sylwiaaa02
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik:
Burrito w tortilli
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż mięso do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż ok. 5 min. Dodaj paski papryki, przyprawy, smaż 5 min., po czym dodaj pomidory razem z zalewą i duś całość ok. 10 min. Dodaj fasolę, całość dopraw i doprowadź do wrzenia. Na każdą tortillę nałóż porcję farszu, posyp żółtym serem, podwiń jeden brzeg do środka i zawiń je w rulony. Tak przygotowane tortille zapiekaj 5-7 min. w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku. Chociaż ja nie próbowałam w piekarniku tylko przypiekałam w opiekaczu do kanapek. Jest przepyszne, polecam;)
u mnie dziś recenzja o nich ;)wiec zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia innym ;*
Obserwuję jako: Sekrety naszego piękna
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://sekrety-naszego-piekna.blogspot.com
banerek: tak http://sekrety-naszego-piekna.blogspot.com
Lubię jak fb tak jako: Katarzyna Ł.
Przepisik: Ciasto francuskie z pieczarkami i serem. Gotowe ciasto francuskie kroisz na kwadraciki, nakładasz pokrojone i przyprawione pieczarki, później serek. Rogi zbierasz d środka i sklejasz. Wrzucasz do pieca i gotowe.
Bagietki z pomidorami i mozzarella. Pomidory obierasz i kroisz, dokładasz pokrojoną mozarellę, trochę oliwy, sól, pieprz, zioła. Wszystko mieszasz i nakładasz na pokrojone na kromeczki bagietki. I do pieca.
Obie przekąski podaję z sosem czosnkowym : jogurt grecki, trochę majonezu, czosnek, sól, pieprz, koperek.
Mam nadzieję, że przepisy się przydadzą :)
Obserwuję jako: lewandowska
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak, www.mlewandowska.blogspot.com
Lubię jak fb tak, jako: Marika L.
Przepisik: np. parówki zapiekane w cieście francuskim :) proste i smaczne
często robię ale w cieście drożdżowym :)
UsuńObserwuję jako: sia
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak jako: Sia's Obsessions
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Adrianna B.
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: careaboutmyself
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Mary Wedz
OdpowiedzUsuńGadułka : /nie
blogroll:nie
banerek:nie
Lubię jak fb tak jako: Maria Wedz
Przepisik: brak zdolności kulinarnych
Obserwuję jako: Fixation Station
OdpowiedzUsuńGadułka : nie :(
blogroll: -
banerek: tak http://fixation-station.blogspot.com/ pod 01.10
Lubię jak fb tak/nie jako: Fixation Station
Przepisik: Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim <3
- szpinak
- czosnek
- cebula
- mleko
- sól, pieprz
- kurczak
- ciasto francuskie
- jajko
- tarty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy razem z czosnkiem. Dodajemy szpinak i odparowujemy kilka minut. Dodajemy mleko i przyprawy do smaku. Smażymy do idealnego połączenia się składników. Konsystencja powinna być gęsta, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Kładziemy kawałki kurczaka, przykrywamy usmażonym wcześniej szpinakiem. Ciasto zawijamy na "kopertę". Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem według uznania.
Pieczemy do zarumienienia się ciasta, w piekarniku rozgrzanym do 200*.
Polecam, jest przepyszne :)
Obserwuję jako: grimagee
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak http://grimagee.blogspot.com/
Lubię jak fb tak : grimagee.blogspot.com
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Marta.
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb : nie
Przepisik: nie
obserwuje paradoxa raz
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Mirabelka B.
OdpowiedzUsuńObserwuję jako:ernestyna44
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll:http://www.slomianyzapalmoj.blogspot.com/
banerek:nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik: niestety nie specjalizuję sie w przystawkach...
Obserwuję jako: natkawes
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://kanapowicz.blogspot.com/
banerek: tak http://kanapowicz.blogspot.com/
Lubię jak fb tak jako: Natalia Wesołek
Przepisik: Serniczek kokosowy
Składniki
0,5 kg sera białego
2 jajka
1 cukier waniliowy 16 gram
2 łyżki cukru
10-12 łyżek mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia.
60 gram wiórek kokosowych
Cukier puder
Ser wymieszać z kokosem.
Jajka rozmącić porządnie mątewką z cukrem i wanilią.
Mieszając dodawać stopniowo ser z kokosem.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia..
Ciasto ma być gęste ale lepkie.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Maczając ręce w wodzie brać porcje ciasta i formować placuszki. Smażyć na rozgrzanym oleju na srednim ogniu. Popudrować po usmażeniu i osączeniu.
W trakcie smażenia placuszki troszkę rosną, więc nie nakładać ich zbyt ścisło na patelni.
Ja tylko obserwuje jako byjean.
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Iwona
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik: kurczak w cieście musztardowym. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i natrzeć ulubionymi przyprawami. Wymieszać jajko, łyżkę musztardy i śmietany. Dodać mąkę do uzyskania dość płynnej konsystencji. Kawałki mięsa moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Obserwuję jako: Milena M
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: http://kosmetyczneporadym.blogspot.co.uk/
Lubię jak fb tak/nie jako: nie, nie mogłam znaleźć odnośnika
Przepisik: tosty hawajskie
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Posmaruj masłem tosty, obłóż wędliną (szynką drobiową), ananasami i serem. Ułóż na blasze, wsuń do piekarnika i zapiekaj przez kilka minut, aż ser się stopi.
Obserwuję jako: alicjamagdalena
OdpowiedzUsuńGadułka :nie
blogroll: nie
banerek: tak - http://transfuzjawyobrazen.blogspot.com/
Lubię jak fb: nie
Przepisik: nie jestem dobrą kucharką, więc sama chętnie poczytam podane przepisy :D
Obserwuję jako: fokusow ANA
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak w pasku bocznym na blogu
Lubię jak fb tak/nie jako: tak jako anna s
Przepisik:
cos co lubie: dwa 2 osob: 2 wrapy zboczowe posmarowac kazdy lyzeczka przecieru pomidorowego,na to plasterki mozareli,suszone pomidorki jesli lubisz (lub zamiast-pieczarki) na to posiekana bazylia I na 8min do piekarnika (200 stopni) w miedzy czasie na patelni podsmazyc na skwarki cienkie plasterki bekonu posypac nimi nasza a la pizze I dodac z boku rukole z pomidorkami koktajlowymi :) polecam x
Obserwuję jako: deedee_1
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb Dee Dee
Przepisik: Nie mam talentu do gotowania, więc lepiej nie będę się ośmieszać :d
Obserwuję jako: moooni-que
OdpowiedzUsuńGadułka : tnie
blogroll: tak http://moooni-que.blogspot.com
banerek: tak http://moooni-que.blogspot.com
Lubię jak fb nie
Przepisik: http://moooni-que.blogspot.com/2013/09/126-kulinarnie-szpinakowy-farsz-w.html
Obserwuję jako: Wercia Kurka
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak, http://fmgroupnow.blogspot.com
banerek: tak, http://fmgroupnow.blogspot.com
Lubię jak fb jako: Weronika Kurek
Przepisik: Polecam sprawdzony przepis na roladki cukiniowe - http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/06/Roladki-z-cukinii.html
Obserwuję jako: Jolanta K.
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik: -
Obserwuję jako: Ewa Ewa
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Anna Frąckowiak
OdpowiedzUsuńGadułka : tak/nie
blogroll:
banerek:
Lubię jak fb tak/nie jako:
Przepisik: ja proponuję przygotować podstawowe ciasto drożdżowe, jak na pizzę, podzielić na kilka części, w każdą zawinąć okrągły ser camembert, ten z kolei wcześniej obwinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej, posmarować roztrzepanym jajkiem, upiec na złoto i podać z żurawinowym sosem
Obserwuję jako: MD BŻ
OdpowiedzUsuńblogroll: http://groundbreaking-beauty.blogspot.com/
banerek: http://groundbreaking-beauty.blogspot.com/
Obserwuję jako: Maddalena
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak, jako: Magdalena Durda
Przepisik: nie
Obserwuję jako: elmirkaxp
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak/nie jako: nie
Przepisik: różyczki z ciasta francuskiego. Na 5 cm pasku ciasta francuskiego układamy połówki plasterków okrągłej wędliny (tak żeby półkola troszeczkę wystawały ponad ciasto) i zwijamy w rulonik. Po upieczeniu wyglądają wspaniale:)
Obserwuję jako: madzia
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll:-
banerek:-
Lubię jak fb nie
Przepisik:-
ach Balea, nic mnie nie powstrzyma:P
OdpowiedzUsuńObserwuję jako:Wera
Gadułka : tak
blogroll:tak
banerek:nie
Lubię jak fb chciałabym, ale nie mogłam znaleźć
Przepisik: sałatka z Gyrosa, pyszna,
już mam, lubię na FB jako zakręcony świat Wery
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Soemi87
OdpowiedzUsuńGadułka : tak (uos i to jeszcze pierwsza :)
blogroll: tak soemi87.blogspot.com
banerek: tak soemi87.blogspot.com
Lubię jak fb tak Katarzyna Pr.
Przepisik: polecam paluszki z ciasta francuskiego
Bierzesz rozkładasz placek ciasta francuskiego. Na połowie rozsmarowujesz Ketchup, posypujesz startym serem, możesz dać pokrojonego kabanosa lub kawałki szynki (kto co lubi), następnie zamykasz ciasto (tak aby ketchup był w środku), tniesz ciasto na paski. Następnie z każdego paseczka kilka razy zwijasz, smarujesz rozbełtanym jajkiem i możesz posypać sezamem. Następnie wstawiasz do piekarnika na ok. 20 minut do 180
Obserwuję jako : Chelsea Lena
OdpowiedzUsuńObserwuję jako:Beata.
OdpowiedzUsuńGadułka :nie
blogroll:-
banerek:-
Lubię jak fb nie
Nigdy nie miałam do czynienia z tą marką a wiele dobrego na jej temat słyszałam , jak wykorzystam swoje zapasy to na pewno zdecyduje się na jakieś większe zamówienie ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Michasiowa94
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: Tak, Michasiowoo.blogspot.com
Lubię jak fb: nie
Przepisik: Nie umiem xd
Obserwuję jako: vesp007er (vesper lizbark)
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: http://osobliwe.blogspot.com/
banerek: http://osobliwe.blogspot.com/
Lubię jak fb tak Amelia JA
Przepisik:
Lasagne bolognese
Składniki:
200 g makaronu lasagne (ze sklepu)
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2-4 ząbki czosnku
2 cebule
500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
100 g oliwy z oliwek
150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
kilka pomidorów do dekoracji
sól
suszone oregano i tymianek
bazylia świeża lub suszona
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Przepis na lasagne, z którego m.in. słynie kuchnia włoska, jest dość czasochłonny, ale wart zachodu.
Obserwuję jako: nika88
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak, http://one-more-dress.blogspot.com
banerek: tak, http://one-more-dress.blogspot.com
Lubię jak fb tak/nie jako: Nie mogę znaleźć niestety Twojego bloga na FB :(
Przepisik: Polecam mój przepis na malinowe muffinki - KLIK
Obserwuję jako:isabela0
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll:nie
banerek; tak http://przyjemnez-pozytecznym.blogspot.com/
Lubię na fb; nie
przepisik; nie
Obserwuję jako: Klaudynkabe
OdpowiedzUsuńreszta nie
Pozdrawiam
Obserwuję jako: maarto
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek:nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Paubia
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: http://paubiana-i-jej-swiat.blogspot.com/
Lubię jak fb tak/nie jako: Kobiecy Kącik
Przepisik:
Ostatnio robiłam, więc stwierdziłam, że się może nadać :) Bakłażany nadziewane
Zależy na ile osób robisz, ale można też podzielić na części.
Składniki:
2 bakłażan
400 g. mięsa mielonego
1 średniej wielkości pomidora
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
50 g. żółtego sera
sól, pieprz i zioła prowansalskie
olej rzepakowy rafinowany lub oliwa do smażenia
Najpierw przygotowujemy bakłażana. Przekrawamy warzywo wzdłuż na pół i łyżką lub nożem usuwamy część miąższu, pozostawiając ok 1/2 - 1 cm. od brzegów. Zarówno połówki bakłażana, jak i usunięty miąższ solimy i odstawiamy na ok. 20 min. Po tym czasie wypłukujemy bakłażana i miąższ z soli i odkładamy na durszlaku żeby pozbyć się nadmiaru wody.Następnie przygotowujemy farsz. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (ziół dodajemy tak "od serca") Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy rafinowany/oliwę i dodajemy do niej mięso. Podsmażamy chwilkę. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę pomidora i połowę pokrojonego w kostkę miąższu bakłażana. Pomidor puści sok, w którym przez parę minut dusimy nasze mięso, aż większość soku odparuje. Do farszu dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już cebula się zeszkli, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (im więcej tym lepiej) i króciutko podsmażany.
Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smarujemy masłem i przekładamy do niego połówki bakłażana. Warzywo można delikatnie posolić lub przesmarować szczyptą przyprawy do potraw (tak samo postępuje z cukinią, żaby uniknąć "miałkiego" smaku warzywa). Bakłażana wypełniamy farszem i zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 30-35 min. aż bakłażan zmięknie. Po tym czasie wyciągamy na chwilkę naczynie z piekarnika i na farszu układamy plasterki sera. Wkładamy danie do piekarnika na jeszcze jakieś 5 min. aż ser się pięknie stopi.
Obserwuję jako:MMMaloka
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: pasek boczny: www.lakierkowo.blogspot.com
Lubię jak fb tak jako: Mariola Merkel (Lakierkowo)
Przepisik: ulubiona sałatka warzywna + starty żółty ser, mieszamy razem i zawijamy w cieście francuskim, pieczemy około 20 minut, jak lekko ostygnie kroimy w poprzek, można jeść na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub innym jaki lubimy :-)
Obserwuję jako: Dziewczyna Studenta
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: http://dziewczynastudenta.blogspot.com/
Lubię jak fb tak jako: Joanna Seroczyńska
Przepisik: dam mój przepisik na przystawki na imprezę. Nadziewane pomidory. Myjemy pomidorki, potem odkrajamy czubek i wydrążamy miąższ z środka. solimy, pieprzymy. I do tego farsz do środka których można zrobić kilka. Ja dam mój ulubiony.
1/2 puszki groszku, tyle samo kukurydzy, kabanos pokrojony na małe kawałeczki. przyprawiamy i dodajemy majonez. mieszamy i potem wypełniamy pomidory i na koniec można dodać pietruszkę.
Innym ciekawym farszem jest makaron z zupki chińskiej, kukurydza, groszek, ogórek, ser feta. :)
Obserwuję jako: meeg1990
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak
banerek: tak pasek boczny http://meeg1990.blogspot.com/
Lubię jak fb tak Magda Meeg
Przepisik: nie umiem i nie lubię gotować:0 więc nie znam żadnego:(
Obserwuję jako: sarinacosmetics
OdpowiedzUsuńGadułka :nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak jako: Ewelina Tar...
Przepisik: Szybka zapiekanka z warzywami i kurczakiem - bierzemy mrożonke typu warzywa na patelnię, wsypujemy do maczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, solimy pieprzymy. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy, możemy dodać przyprawę np. curry lub mieszankę do kurczaka po węgiersku lub inną ulubioną, skrapiamy oliwą, mieszamy i rozkładamy kawałki kurczaka na warzywach :) Zapiekamy 180 st ok 35 min :) Jesli chcemy można też posypać żółtym serem :) Mniam :)
Obserwuję jako: anioleek89
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: http://anioleek89.blogspot.com/
banerek: nie
Lubię jak fb tak jako: Marta P.
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Ciekawska Beti
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak jako Bernadetta Julia T
Przepisik: - 2 tortille(kupne lub własnej roboty)
- 6 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- czosnek
- żółta papryka
- świeża bazylia
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- ser żółty
- suszona bazylia
Na tortilli układamy 2 plasterki szynki i sera i tak samo z drugą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż ser sie rozpuści. Wyjmujemy, układamy pomidorki, paprykę, bazylie i polewamy oliwa z oliwek z czosnkiem oraz posypujemy suszoną bazylią. Zawijamy i gotowe!
Obserwuję jako: Badylek
OdpowiedzUsuńGadułka: nie
Blogroll: tak, http://badylkowe-fale.blogspot.com
Banerek: tak, http://badylkowe-fale.blogspot.com
Lubię na fb: nie
obserwuję jako pyrka110
OdpowiedzUsuńpyrka110@o2.pl
Obserwuję jako: Paula S.
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll:nie
banerek: Tak : http://land-of-bliss.blogspot.com/
Lubię jak fb : nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: zaczarowanaa
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak www.me-and-my-passions.blogspot.com
Lubię jak fb nie
Przepisik:
Sałatka Gyros
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 słoik majonezu
1 keczup
1 opakowanie przyprawy do potraw Gyros
1 główka kapusty pekińskiej
1/2 łyżeczki soli
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy olej i na gorący olej wrzucamy pierś. Gotowego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki odsączamy z zalewy, kroimy w niewielką kostkę. Kukurydzę również odsączamy. Kapustę pekińską siekamy.
Przystępujemy układania sałatki.
Na dno miski wrzucamy kurczaka, na kurczaka ogórki. Wszystko zalewamy keczupem. Teraz wrzucamy kukurydzę, na niej rozsmarowujemy majonez. Całość przykrywamy kapustą pekińską. Posypujemy solą, by zmiękczyć kapustę.
Sałatkę najlepiej odstawić na 3-4h, żeby składniki się delikatnie "przegryzły."
Pychaa! :D
Obserwuję jako: Natalia
OdpowiedzUsuńGadułka : NIE
blogroll: NIE
banerek: TAK http://testujrazemzemna.blogspot.com/
Lubię jak fb Tak jako Natalia Chy.
Przepisik: NIE
baner musi być w pasku bocznym czy może być w notce? :)
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Goodtotry
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: http://goodtotry.blogspot.com/
Lubię jak fb tak jako: Goodtotry
Przepisik: http://goodtotry.blogspot.com/2013/02/walentynkowa-i-nie-tylko-kolacja-we.html jeśli pokroi się na małe kawałki to może być przekąska dla wielu osób, a jak na połowę to obiad dla dwóch;] polecam kupić nie jedno duże ciasto francuskie a w kawałkach ;)
Obserwuję jako: frau
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://anusia93.blogspot.com/
banerek: tak http://anusia93.blogspot.com/
Lubię jak fb tak jako: Ania Niemiec
Przepisik: kucharz ze mnie marny -_-'
Obserwuję jako: ma ra
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb jako: nie mam fb
Przepisik: Najlepsze są zwyczajne tosty, na których możemy ułożyć to, na co tylko mamy ochotę. Ja np. preferuję taką opcję: na blaszce układamy chleb tostowy, na każdą kanapkę kładziemy plasterek sera, szynki i pomidor (uwielbiam ser, więc na górę daję jeszcze jeden dodatkowy plasterek) wrzucamy na 15 min do rozgrzanego piekarnika i gotowe :)
Obserwuję jako: kasia93
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak www.coconutek.blogspot.com
Lubię jak fb jako: nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Govinda Wilczyńska
OdpowiedzUsuńGadułka: nie
Blogroll: nie
Banner: nie
FB: nie
Przepis: nie
Pozdrawiam :)
Obserwuję jako: Kropka (:
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak www.kropka-blog.blogspot.com (na dole)
Lubię jak fb tak/nie jako: Nie (nie mogłam znaleźć linka ani likeboxa)
Przepisik: Nie.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Ewa Skomorucha
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb: nie
Przepisik: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na każdym kładziemy gruby kawałek pomidora, posypujemy solą, pieprzem i ziołami, posypujemy fetą, łączymy brzegi kwadratów (powstanie koperta) - zapiekamy i gotowe ;-)
Obserwuję jako: szuszu
OdpowiedzUsuńGadułka: nie
Blogroll: tak
Banner: tak szuszu-styles.blogspot.com
FB: tak Sylwia P.
Przepis: tak
Banalnie prosta i dobra przekąska:
Pokroić pomidora w paski na całej długości - dośc grube i wyukładać na talerzu. Na kazdego pomidorka połozyć łyżeczkę majonezu wcześniej wymieszanego z odrobiną chrzanu i posypać kazdego z osobna startym serem żółtym. Wszyscy u mnie to wcinają, proste i pyszne ;)
Obserwuję jako: wiolkaa93
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://mojepasje-wiolkaa93.blogspot.com/
banerek: tak http://mojepasje-wiolkaa93.blogspot.com/
Lubię jak fb tak jako: Magda N
Lubie na fb jako Ewelina P
OdpowiedzUsuńObserwuję jako Twiggy
Przepis: Ja uwielbiam małe zapiekaneczki:) Robi się je łatwo. Bułki kajzerki przekrawamy na pół, posypujemy serem startym na tartce o grubszych oczkach, następnie pieczarki wcześniej obrane, umyte i usmażone na patelni, słodkie drobno porkojone papryczki i ulubione przyprawy: pieprz ziołowy, szczypta ziół prowansalskich i bazylii:)
Obserwuję jako: agnieszkazg
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak jako: Agnieszka Insińska
Przepisik: Składniki: bagietka, kilka ząbków czosnku (w zależności od tego, jak danie ma być ostre, ale skoro to na przyjęcie, to polecam dać 3 ząbki, wtedy nie będzie tak aromatyczny :P), 4 pomidory, bazylia (najlepiej świeża, a jeżeli nie to może być tarta), sól, ser żółty w kostce. Przygotowanie: Bagietki pociąć na małe kanapeczki (o takie: http://www.smakizycia.pl/upload/551779c6efa0b34e78238b8469eb53be_normal.jpg). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, posiekać bardzo drobno (aż zrobi się taka mini papka). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do posiekanych pomidorów. Pomidory przyprawić solą i posiekaną bazylią (lub bazylią tartą) do smaku, według własnego uznania (można też dodać troszkę pieprzu). Ser zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Na kawałki bagietki nakładać posiekane pomidory, na to tarty ser. Włożyć do piekarnika, nagrzanego na ok. 170 stopni, piec do momentu, aż ser się roztopi, a bagietki będą chrupiące. Bagietki można ozdobić listkami bazylii, podawać z sosem czosnkowym. Przed nałożeniem pomidorów, bagietki można lekko posmarować masełkiem ;)
Obserwuję jako: Alicja S
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak
banerek: tak
Lubię jak fb: nie
Przepisik: Parówki w cieście francuskim, parówki zawijamy w ciasto i pieczemy do zarumienienia, podajemy z jakimś sosem np. czosnkowym
Obserwuję jako: Iwona Ka
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak: nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Wiktoria Ładno
OdpowiedzUsuńGadułka : ie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb; nie
Przepisik: Nie. :p
Obserwuję jako: madzia71a
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
madzia71a@wp.pl
Obserwuję jako: Msgalmourify
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb nie
Przepisik: niestety nie
Obserwuję jako alekandra
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Nely
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Anna Modzelewska
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: TAK www.aneczka84.blogspot.com
banerek: TAK www.aneczka84.blogspot.com
Lubię jako fb NIE
Przepisik: Schabiki z sosem Barbecue http://papusiu.blogspot.com/2013/08/schabiki-z-sosem-barbecue.html
Obserwuję jako : Justynaaa
OdpowiedzUsuńblogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb nie
Przepisik: nie
Gadułka : nie
Obserwuję jako: Doris
OdpowiedzUsuńGadułka: nie
Blogroll: tak - http://tworczoscdoris.blogspot.com/
Banerek: tak - http://tworczoscdoris.blogspot.com/
Lubię jak fb tak, jako Dorota Ś.
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Ewa Janicka
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll:nie
banerek: tak
Lubię jak fb tak Ewa Janicka
Przepisik:
Szybkie i łatwe.
Robie mini szaszłymi na wykałaczkach.
Ser feta kosteczki, ogórek konserwowy, papryka, czasem podmieniam konserwowy na kiszony.
Można dać na niego co lubisz. Fajnie schodzi bo w sumie na dwa gryzy ;) A przystawka nawet do % pasuje ;)
Zapraszam także na moje pierwsze rozdanie
http://piekne-zdrowe-aktywne.blogspot.com/2013/09/rozdanie.html
Zapomniałam dodac linka do banerka http://piekne-zdrowe-aktywne.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Mediterranean
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak (damulka.blogspot.com)
banerek: tak (damulka.blogspot.com)
Lubię jak fb :nie
Przepisik: -
Obserwuję jako: Akiria Aluria
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak - zakładka rozdania na http://akiriada.blogspot.com/
Lubię jak fb nie
Przepisik: widzialam kiedyś takie jakby mini szaszłyczki z sera, czrnych oliwek i kawałków marchewki ;) Wiem brzmi pospolicie - ale te szaszłyczki wyglądały jak pingwinki ;) nosek z kawałka marchewki tak samo nóżki, brzuszek był kawałkiem sera włożonego do nadkrojonej oliwki tak że pingwinek miał swój garniturek, no i wiadomo główka oliwka ;) Nie wiemjak by to smakowało, ale myślę, że dużo osób by to chciało spróbowac dla samego wyglądu :P
Pozdrawiam ;)
Obserwuję jako: Annia
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb :nie
Przepis:
na meksykańskie burito ;D
1.W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następie dodaj mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche.
2.Dodaj przepłukaną w zimnej wodzie fasolę.
3.Fix wymieszaj w zimnej wodzie w proporcjach podanych na opakowaniu. Zalej nim mięso. Całość duś pod przykryciem około 4 minut.
4.Opakowanie placków tortilla nakłuj nożem w kilku miejscach i podgrzej przez około 30 sekund w mikrofali. Opakowanie otwórz, placki przekrój na pół. Każdą połówkę zawiń tworząc kieszonkę. Tortille napełnij farszem i serem.
Tip: Danie możesz wzbogacić podając je z kwaśną śmietaną i posiekaną natka kolendry
Obserwuję jako: Lidiakrk
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek:nie
Lubię jak fb nie
Przepisik: gotowe placki do tortilli podgrzewam, smaruję twarożkiem, kładę łososia wędzonego w plastrach, zawijam i kroję na 3cm plastry. Błyskawiczne i pyszne
Obserwuję jako: Katarzyna Kate
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię jak fb tak jako Katarzyna Kate
Przepisik:
Cukinia zapiekana - SKŁADNIKI:
* cukinia mała 2 szt
* po szczypcie
* papryka mielona słodka
* papryka mielona chilli
* sól morska
* pieprz
* zioła prowansalskie
* czosnek suszony
* bułka tarta do obtaczania
Cukinie umyć i osuszyć. Pokroić je w półksiężyce. Jeżeli używamy cukinii standardowej można pokroić w grubsze plastry. Następnie do miseczki przełożyć po szczypcie ziół:papryka mielona słodka ,papryka mielona chilli ,sól morska ,pieprz ,zioła prowansalskie ,czosnek suszony i wymieszać je ze sobą. Każdy kawałek cukinii obsypać powstałą mieszanką. Następnie obtaczać w bułce tartej ( lekko ją dociskając do cukinii), Przełożyć do żaroodpornego naczynia zapiekać ok 12-15 minut w temp 180 stopni.
Obserwuję jako: Infante
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://testerkownia.blogspot.com
banerek: tak http://testerkownia.blogspot.com
Lubię jak fb jako: Patrycja P.
Przepisik: Długi ser kozi pokrój w grubsze plasterki, potem namocz w mleku i obtocz w pestkach dyni. Następnie skropl oliwą lub pesto i wstaw do rozgrzanego do 200stopni piekarnika. Piecz aż się zarumieni:) (ok 10-15min). Dla mnie pycha:)
Obserwuję jako: Rosa Nigris
OdpowiedzUsuńGaduła : NIE
blogroll: NIE
baner: TAK, reddespair.blogspot.com
Lubię jak fb jako: Rosa Nigris
Przepis: karmelizowane rzodkiewki, pycha!
2 pęczki rzodkiewek
1/4 łyżeczki soli
1 duża łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 limonki
garść płatków migdałów
W garnku wstawić wodę - posolić. Rzodkiewki pozbawić liści i ogonków, umyć i wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 minut aż lekko zmiękną - odcedzić. Na patelni rozpuścić masło dodać miód i rzodkiewki chwilę karmelizować następnie dodać sok wyciśnięty z połowy limonki - wymieszać. Rzodkiewki wyłożyć na talerz i polać sosem. Posypać migdałami - można je wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Jak nie ma limonki może być też cytryna. :)
Obserwuję jako: luckywoman
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: tak http://todaytomorrowandforeverbeauty.blogspot.com/
Lubię jak fb tak jako: Today Tomorrow and Forever Beauty
Przepisik: nie
Obserwuję jako: leosia96
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
Lubię jak fb jako Paulina Włodyka
Obserwuję jako: tina23232
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://zwariowanyswiat-tyski.blogspot.com/
banerek: nie
Lubię jak fb tak
Obserwuję jako: kwiatowa isaura
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: nie
Lubię na fb tak jako: Zofia Zocha
Przepisik:
Nuggetsy (mniam!)
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka płatków kukurydzianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka curry
- sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Płatki kukurydziane zgnieć na drobniutkie kawałeczki, wymieszaj z mąką, bułką tartą, curry, odrobiną soli i pieprzu. Jajko roztrzep. Obtocz w nim każdy kawałek kurczaka, następnie nanoś panierkę i smaż w dosyć głębokim oleju na złoty kolor. Podawaj z sosami. SMACZNEGO!
OdpowiedzUsuńObserwuję jako:marthasfashionshake
Gadułka : nie
blogroll:nie
banerek:nie
Lubię jak fb tak/nie jako:nie
Przepisik:Przykład:
Obserwuję jako:
Gadułka : tak/nie
blogroll:
banerek:
Lubię jak fb tak/nie jako:
Przepisik:Przykład:
Obserwuję jako:
Gadułka : tak/nie
blogroll:
banerek:
Lubię jak fb tak/nie jako:
Przepisik:Przykład:
Obserwuję jako:
Gadułka : tak/nie
blogroll:
banerek:
Lubię jak fb tak/nie jako:
Przepisik:
Przykład:
Obserwuję jako:
Gadułka : tak/nie
blogroll:
banerek:
Lubię jak fb tak/nie jako:
Przepisik:Bawarska sałatka z boczkiem na zimno lub na ciepło
Wędlinę pokroić w raczej drobną kostkę i podsmażyć , aż do wytopienia się z boczku nadmiaru tłuszczu (czas smażenia jest dowolny - w zależności od upodobań jedzącego - albo bardziej wysmażony , albo mniej), chodzi o to aby była wędlina usmażona, na ręczniku papierowym odsączyć tłuszcz, ziemniaki po ugotowaniu i obraniu pokroić w kostkę , aby się nie kleiły można trochę polać tłuszczem z boczku, tylko z umiarem. Przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę raczej większą jajka - wymieszać, dodać usmażony boczek , posiekaną cebulę lub pora, delikatnie wymieszać , i to wszystko doprawić majonezem wymieszanym z posiekaną pietruszką, pieprzem i solą do smaku. SMACZNEGO.
Obserwuję jako: Justyna K
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: -
banerek: http://dziesiec-stron-swiata.blogspot.com/
Lubię jak fb tak/nie jako: -
Przepisik: szybki przepis na niespodziewanych gosci: na bułke położyć plasterki pomidora i przykryć serem mozzarellą, na 2 min do mikrofali i gotowe ;)
Obserwuję jako: Kosmetyczna Maniaczkaa
OdpowiedzUsuńGadułka :nie
blogroll: nie
banerek: tak http://kosmetyczna-maniaczkaa.blogspot.com/
Lubię jak fb nie
Przepisik: nie
Obserwuję jako: Małgorzata C.
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://fantazyjneupominki.blogspot.com/
banerek: tak http://fantazyjneupominki.blogspot.com/
Lubię jak fb tak jako: Zaproszenia z fantazją
Przepisik:
Wytrawne muffunki ze szpinakiem, serkiem i pomidorkami
Skłądniki:
120 g szpinaku
25 g masła
2 ząbki czosnku
150 g sera ricotty
125 ml mleka
50 g startego parmezanu
1 jajo
200 g mąki
1 łyżeczka sody
8 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak blanszować we wrzącej wodzie, odsączyć.
2. Przysmażyć na maśle, dodać roztarty czosnek i ser, dusić do odparowania wody.
3. Mąkę z sodą przesiać, dodać starty parmezan, połączyć ze szpinakiem, dodać jajko, doprawić do smaku, następnie wlać mleko, aby powstała półpłynna konsystencja.
4. Do wysmarowanej formy muffinowej nakładać 3/4 wysokości masy szpinakowej. Na wierzch każdej muffinki nałożyć spryskane olejem pomidorki.
5. Piec w temp. 190 st. C, przez 20 minut, podawać na ciepło z sosem pomidorowym.
Smakują wyśmienicie:) Pozdrawiam gorąco:)
Obserwuję jako: Magda R
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: nie
banerek: http://mama-ewelinki-testuje.blogspot.com/
Lubię jak fb nie
Obserwuję jako: olquuxd ( lub Ola Żakowicz , nie pamiętam które)
OdpowiedzUsuńGadułka : nie
blogroll: tak http://trikiikosmetyki.blogspot.com/
banerek: tak http://trikiikosmetyki.blogspot.com/
Lubię jak fb nie
Przepisik: nie
Hej ;) Kiedy będą wyniki?
OdpowiedzUsuń